05 septembrie 2023

Răgușeala: ce este, care sunt cauzele, cum prevenim și cum tratăm

Răgușeala: ce este, care sunt cauzele și cum se tratează

Râsul, cântatul, vorbitul: vocea este unul din instrumentele pe care le utilizăm ce mai mult pentru a ne exprima, de aceea răgușeala este atât de supărătoare și v-ar putea afecta viața socială mai mult decât credeți. Răgușeala vă poate afecta și munca, îngreunându-vă capacitatea de a vorbi la ședințe și de a vă conecta cu colegii și clienții.

Este important să înțelegeți de ce apare răgușeala și ce măsuri puteți lua.

Preventie_umidificator

Răgușeala: ce este

Ce este răgușeala mai exact?

Răgușeala este o afecțiune marcată de modificări ale înălțimii sau calității vocii, care poate suna slabă, disonantă sau aspră. (2)

Experiența legată de răgușeala poate fi diferită pentru fiecare persoană, însă semnele pot include: (1,2)

  • Variația volumului sau a calității vocii.
  • Modificarea înălțimii vocii.
  • Dificultatea de a vorbi.
  • Senzația de gât „iritat”.

Răgușeala poate fi cauzată de mulți factori. Este important de știut că, la fel ca tusea sau mâncărimea în gât, răgușeala nu este o boală, ci un simptom care poate avea o varietate de cauze. (1) În funcție de afecțiunea de bază care a cauzat-o, se pot manifesta și alte semne sau simptome. De exemplu, o afecțiune virală poate duce și ea la dureri în gât, tuse și strănutat. Uneori, răgușeala poate fi însoțită de dificultate la înghițit sau la respirat. (2)

Termenii de răgușeală și disfonie sunt adesea utilizați interschimbabil, deși răgușeala este un simptom al calității modificate a vocii, iar disfonia este un diagnostic. Răgușeala sau disfonia poate apărea la orice vârstă. (2) La copiii mici, simptomele răgușelii pot fi recunoscute prin plânsul anormal și orice suspiciune legată de ei ar trebui să vă determine să cereți sfatul medicului. (2)

Răgușeala: cauze

Există mai multe motive pentru răgușeala. Adesea ele nu au de-a face cu o afecțiune gravă și durează doar câteva zile. De cele mai multe ori, răgușeala este asociată răcelilor, alergiilor sau tensiunii exercitate asupra corzilor vocale. (2) Avem cu toții situații în care ne tensionăm corzile vocale vorbind tare, răcind sau stând în medii în care funcționează aerul condiționat.

Și laringita poate cauza răgușeala. Acest lucru se întâmplă atunci când corzile vocale se umflă temporar, ceea ce se poate datora și alergiilor, răcelii sau unei infecții a tractului respirator superior. (4)

În unele cazuri, răgușeala poate fi cauzată de patologii care afectează corzile vocale (virusuri și excrescențe cum ar fi chisturi, papiloame, polipi și noduli), nervul laringelui recurent, laringele sau traheea.

Uneori, răgușeala poate fi cauzată de refluxul acid din stomac. (1)

Există dovezi potrivit cărora unii oameni sunt mai expuși riscului de a avea probleme cu vocea decât alții.

Fumatul: dacă aveți acest obicei ar trebui să încercați să vă lăsați de fumat dacă puteți. Pe lângă faptul că lăsatul de fumat are un efect benefic asupra stării de sănătate în general, veți reduce și riscul de răgușeala.

Problemele legate de răgușeala sunt de asemenea mai frecvente în cazul anumitor profesii, cum ar fi cântăreții și cadrele didactice, deoarece activitățile lor implică utilizarea extensivă a corzilor vocale. (1)

Rețineți că aceasta nu este o listă exhaustivă și este recomandat să consultați întotdeauna medicul sau farmacistul .

Raguseala preventie terapia vocii

Răgușeala: prevenție

Există câțiva pași pe care îi puteți face pentru a preveni apariția răgușelii.

În primul rând, nu fumați și evitați să fiți fumători pasivi, acesta fiind adesea un factor subestimat, dar faptul de a respira în apropierea unei persoane care fumează poate agrava în mod semnificativ disfonia sau răgușeala. (3)

Faptul de a vă hidrata consumând lichide din abundență ajută, dar este de asemenea recomandabil să evitați alimentele și băuturile care deshidratează organismul, cum ar fi alcoolul și cofeina. (3)

Spălați-vă des pe mâini și evitați infecțiile tractului respirator care pot duce la răgușeala. (3)

O altă sugestie este aceea de a vă asigura că aerul pe care îl respirați nu este prea uscat. Este ușor să umidificați mediul în care trăiți utilizând umidificatoare speciale sau amplasând prosoape ude pe calorifere atunci când acestea sunt în funcțiune. (3)

Dacă răgușiți des pentru că vă utilizați vocea atât de mult în fiecare zi, s-ar putea să aveți nevoie de un consult la un logoped pentru terapia vocii. Specialistul vă poate învăța să faceți exerciții care să vă ajute să vă utilizați vocea într-un mod care reduce tensiunea și evită răgușeala. (4)

Raguseala_Treatment_pastile

Răgușeala: tratamente

Tratarea răgușelii nu este un lucru simplu din cauza varietății de afecțiuni care o cauzează. De obicei, ea va dispărea repede, dar dacă durează până la 3 săptămâni sau mai mult, trebuie să consultați medicul. (4)

Dacă răgușeala vă afectează, puteți merge la farmacie. Farmacistul vă poate recomanda produse care ajută la calmarea iritației cauzată de răgușeala pentru a vă putea bucura mai repede de viața de zi cu zi. De exemplu, dacă răgușeala este cauzată de o răceală, farmacistul vă poate recomanda medicamente care se eliberează fără rețetă pentru a calma simptomele răcelii. Dacă este cauzată de refluxul gastroesofagian, antiacizii ar putea fi o opțiune. (4)

Între timp, remediile aplicate acasă și autoîngrijirea vă pot ajuta să gestionați răgușeala și să favorizați procesul de vindecare.

Faptul de a vă odihni vocea și gâtul câteva zile este important dacă aveți această afecțiune. Oamenii care suferă de răgușeală ar trebui să încerce să evite să își tensioneze vocea și să vorbească numai dacă este absolut necesar. De asemenea, ar trebii să evitați să vorbiți șoptit și să evitați degajarea vocii și tușitul, care pot cauza mai multă iritație. (1,3)

Beți multă apă pentru a vă hidrata. Consumul de lichide poate calma simptomul de răgușeala și vă hidratează gâtul. Așa cum am menționat în secțiunea despre prevenție, este o idee bună să evitați consumul de lichide precum cafeaua și alcoolul deoarece ele vă pot usca gâtul. (3)

Umeziți-vă gâtul cu ajutorul unei acadele sau mestecând gumă. Acest lucru stimulează salivația și poate ajuta la calmarea gâtului. (3)

Vocea este importantă pentru a vă exprima, ajutați-o să revină!

Răgușeala vă poate face mai grea viața de zi cu zi. Atunci când vocea vi se modifică din cauza răgușelii, acest lucru poate fi deranjant, pentru că face mai dificilă exprimarea și nu vă permite să comunicați cum ați vrea. Dar dacă știți cum să o gestionați, vă puteți bucura din nou de viața de zi cu zi și cânta cu voce tare la duș.

Referințe:

  1. Schwartz, SR., et al. Otolaryngol Head Neck Surg. 2009, 141(1 Suppl ), S1-S31.
  2. Hopkinsmedicine. Hoarseness (Răgușeala). Disponibil la: Răgușeala | Johns Hopkins Medicine [Ultima accesare iunie 2022].
  3. Healthline. Everything You Need to Know About Hoarseness (Tot ce trebuie sa știi despre răgușeală). Disponibil la: https://www.healthline.com/health/răgușeala [Ultima accesare iunie 2022].
  4. Cleveland Clinic. Hoarseness (Răgușeala). Disponibil la: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17105-răgușeala. [Ultima accesare iunie 2022].

Articole similare