09 septembrie 2023
Senzația de gât uscat poate fi mai sâcâitoare decât ne imaginăm. Ce e bine să știm?
Nu renuntați dacă aveți gâtul uscat: aflați mai multe despre uscăciunea gâtului și cum să o gestionați
Iritație, uscăciune, nas care curge, o nevoie urgentă de a tuși și acea sȃcȃitoare, dar inconfundabilă senzație de mâncărime în gât. Recunoașteți aceste semne? Acestea sunt semnele gâtului uscat, un simptom larg răspândit care nu are de obicei nimic îngrijorător, mai ales atunci când durează doar câteva zile.
Însă un gât uscat poate fi o distragere supărătoare atunci când trebuie să vă concentrați pe alte lucruri, cum ar fi o cină specială de aniversare sau să petreceți timp cu familia și prietenii – acele momente fericite care sunt atât de importante pentru o viață de calitate. Mai ales atunci când gâtul uscat apare însoțit de alte simptome, cum ar fi cele caracteristice răcelilor, gripei sau alergiilor la polen.
Haideți să aflăm mai multe despre cauzele gâtului uscat, cum se gestionează acestea și ce putem face pentru a preveni apariția lui.
Gâtul uscat: cauze
Apariția senzației de gât uscat vă poate lua prin surprindere în orice moment, când vă treziți dimineața sau în miezul zilei, și pe orice fel de vreme. Gâtul uscat poate avea multe cauze și uneori acestea sunt greu de identificat. Cele mai ușor de depistat sunt infecțiile tractului respirator superior (răcelile obișnuite) și alergiile cauzate de substanțe cum ar fi părul animalelor de companie, acarienii de praf și alți factori iritanți din aer.
Dar rețineți că printre cauzele posibile ale gâtului uscat se numără și: (1,2)
- Deshidratarea
- Dormitul cu gura deschisă (cauzat de obstrucția nazală sau pe probleme precum apneea în somn
- Refluxul acid
- Traiul într-un mediu cu aer uscat, slab ventilat sau cu aer condiționat.
Rețineți că aceasta nu este o listă exhaustivă, și este recomandat să consultați întotdeauna medicul sau farmacistul.
Gâtul uscat: simptome
Simptomele gâtului uscat pot fi ușor diferite pentru fiecare persoană. Dacă gâtul uscat este cauzat de o alergie, puteți experimenta și un fenomen denumit picătura postnazală. În practică, excesul de mucus produs de nas poate ajunge în gât și poate cauza disconfort. (3)
Simptomele asociate gurii uscate includ adesea și: (2,4)
- Răgușeală
- Mâncărime sau furnicături în gât
- Tuse și durere în gât
- Respirație urât mirositoare
- Dificultate la mestecare și înghițire
- Limba uscată și crăpată
- Scăderea sau pierderea vocii însoțită de nevoia de a vă degaja gâtul frecvent
Rețineți că aceasta nu este o listă exhaustivă și ar trebui să consultați întotdeauna medicul sau farmacistul.
Gâtul uscat: tratamente
După ce ați identificat cauzele, consultați medicul care vă va putea sfătui cu privire la cele mai potrivite remedii care să vă ajute să vă simțiți mai bine. De exemplu, dacă gâtul uscat este cauzat de alergii, doctorul poate sugera un tratament cu antihistaminice. Dacă aveți reflux acid, antiacidele (2) pot fi o opțiune. Farmacistul v-ar putea sugera remedii care se eliberează fără rețetă și care sunt utilizate pentru atenuarea simptomelor răcelii comune sau gripei, cum ar fi spray-uri pentru gât sau pastile.
Există și remedii pentru autoîngrijire precum și pași mici pe care îi puteți face zilnic pentru a începe să vă simțiți mai bine (2):
- Beți multe lichide! Una dintre cele mai frecvente cauze ale gâtului uscat este deshidratarea (cauzată de un mediu uscat sau legată de afecțiuni precum gripa). Așadar, asigurați-vă că beți suficiente lichide pe parcursul zilei și consumați alimente cu conținut bogat de apă care vă vor ajuta să asigurați necesarul zilnic de apă, acesta variind în funcție de sex și de vârstă.
- Fiți atenți cum dormiți! Dacă problema legată de uscăciunea gâtului se manifestă dimineața și este legată de faptul că respirați cu gura deschisă în timpul somnului, puteți consulta medicul. El vă va ajuta să înțelegeți dacă este vorba despre o apnee în somn și vă poate sugera tratamentul adecvat.
- Odihniți-vă și consumați băuturi calde! Dacă gâtul uscat se manifestă iarna și este însoțit de febră și durere, cauza ar putea fi boala sezonieră. O idee bună este să vă odihniți și să consumați multe lichide (apă caldă, supe). Asigurați-vă că nivelul de umiditate din încăpere este adecvat.
- Dacă aveți o alergie, luptați din greu împotriva alergenilor! Dat fiind faptul că alergiile cauzează gâtul uscat, stați departe de alergenii care le declanșează: dacă polenul este problema, evitați să petreceți în aer liber mai mult timp decât este necesar. Dacă praful este problema, luați așternuturi rezistente la acarieni și aspirați casa cu regularitate. Cereți sfatul medicului și al farmacistului pentru a vă sugera cel mai bun tratament pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții.
- Refluxul gastroesofagian. Dacă uscăciunea gâtului este cauzată de refluxul gastroesofagian, este recomandabil să consultați medicul care vă va indica tratamentul potrivit.
Însă un obicei bun este acela de a dormi cu spatele în poziție ușor ridicată.
Așa cum s-a văzut, chiar dacă uneori cauza este greu de identificat din cauza numeroșilor factori implicați, există o serie de pași mici pe care îi puteți face pentru a preveni disconfortul.
De asemenea, faptul de a nu utiliza aerul condiționat și de a vă asigura că locuința și locul vostru de muncă sunt sănătoase, aerisite și fără smog, fum de țigară, alergeni cum ar fi praful și părul animalelor de companie, va ajuta membranele mucoase din gât.
Gâtul vostru vă protejează: protejați-l și voi
Gâtul este un organ important care joacă un rol crucial în felul în care interacționați cu oamenii din jur. De aceea este atât de important să aveți grijă de el.
Însăși faptul că este un punct de contact dintre lumea exterioară și organele interne îl face extrem de vulnerabil la atacurile virusurilor, bacteriilor și al factorilor iritanți, de la smog la alergeni precum polenul. Ați observat vreodată că durerea în gât este adesea primul simptom pe care îl simțiți atunci când nu vă simțiți bine? Sistemul imunitar care este prezent în mucoasa tractului respirator superior (din partea din spate a nasului în jos spre gât) este adesea printre primii care acționează atunci când ceva nu merge bine.
Așadar, sensibilitatea sporita sau modificarea în interiorul gâtului sunt un semnal de alarmă clar pentru cele mai frecvente boli, de la alergiile de primăvară până la bolile din sezonul rece.
A avea grijă de gâtul vostru înseamnă a vă prețui sănătatea. Un gât bine hidratat și sănătos vă permite să vă exprimați clar, să dați glas sentimentelor voastre și să fredonați muzica de la radio oricând aveți chef.
Nu durează mult să vă îngrijiți de gâtul vostru și să preveniți cele mai frecvente cauze ale gâtului uscat. Câte ponturi mici și gâtul vostru vă va mulțumi!